Ferma de ursi

FERMĂ de urși, în România!

Vrem urși la închisoare? Sau în libertate? Unde e locul acestui “monument al naturii”?

O întreagă familie de urși (doi adulți și cel puțin 5 pui !!!) sunt ținuți în captivitate în condiții greu de imaginat.

Într-o cușcă etajată de aproximativ 40 de metri pătrați, un bărbat din Arad, Petru Cilan, are propria lui “fermă” de urși.

Bărbatul se laudă tuturor că le oferă urșilor condiții excepționale și că îi iubește pe toți foarte mult.

O iubire egoistă spunem noi (dacă e iubire), pentru că dacă ar nutri astfel de sentimente și-ar dori pentru ei numai binele. Iar binele pentru un animal sălbatic înseamnă libertate, pădure, să simtă iarba sub tălpi și să se poată plimba liniștit pe zeci de hectare de pădure.

Ajută-ne să îl oprim să le mai ofere și altor urși „condiții excepționale” în cuști betonate, împrejmuite de fiare ruginite.

Locul lor este printre copaci, nu între gratii!

Este interzis de legea nr.13 din 11/03/1993, care ratifică Convenția de la Berna din 19/09/1979: “orice formă de capturare intenționată, de deținere, ucidere intenționată sau comercializare a acestor animale vii sau moarte ... a speciilor de fauna salbatica enumerate in anexa nr. II”, dintre care face parte și ursul, considerat de altfel “monument al naturii”.

Ajută-ne să-i ajutăm! Fă sesizări la toate instituțiile abilitate, fă cunoscută povestea pe toate rețelele de socializare! Haideți să ne unim pentru salvarea acestor suflete!

Vezi mai jos condițiile în care trăiesc: printre fiare și betoane încinse de soare în timpul verii și reci și înghețate în timpul iernii.

Istoric

În 1992, arădeanul cumpăra doi urși – femelă și mascul – de la o Grădină Zoologică. „I-am salvat să nu moară de foame”, se bate el cu pumnul în piept, acum, la mai bine de 20 de ani de la înființarea singurei ferme de urși din Europa – 100% ilegală. În dragostea lui infinită i-a închis într-o baracă ruginită, de 40 de metri pătrați, în gospodăria sa de la marginea localității Fântânele (10 kilometri de Arad).

Îi vindea pe internet

Motivația lui pentru deținerea urșilor pare lipsită de egoism și interese materiale.

În 2009, au apărut însă primele îndoieli asupra bunelor lui intenții. Un anunț dintr-un ziar arădean a atras atenția tuturor. „Vând pui urși carpatini în vârstă de 3 luni, sex masculin, a patra generație în captivitate, crescuți și îngrijiți în casă, în condiții excepționale. Sunt foarte prietenoși și jucăuși, totul depinde de cei care îi îngrijesc și îi hrănesc. Relații după orele 20:30”.  Există persoane care susțin că la numărul acela de telefon răspundea chiar soția proprietarului ilegal.

Primul proprietar de urși urmărit penal

De ani de zile, de când a aflat de existența acestor urși chinuiți, AMP încearcă să închidă această fermă și să preia animalele. După zeci de sesizări la autoritățile locale și naționale, ultima noastră speranță stătea în instanță.

Judecătoria Arad a aprobat în 2014 începerea urmăririi penale împotriva bărbatului – o permieră pentru justiția românească: primul cetățean român urmărit penal pentru  deținerea ilegală de urși.

În 2015, după un an de așteptare, procurorii au sistat urmărirea penală din cauza modificării Codului Penal. Acum, deținerea ilegală de animale sălbatice nu mai reprezintă o infracțiune.

Ordinul ANSVSA 31/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, CAP. IV, ART. 12, pct. 3, spune că “În cazul în care animalul sălbatic nu poate fi reteritorializat, acesta va fi încredinţat unor rezervaţii specializate, în colaborare cu organizaţiile de protecţie a animalelor”.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar speranțele noastre că le vom oferi vreodată o viață mai bună, mai aproape de normalitate, acestor urși ținuți între fiare ruginite și betoane, scad de la o zi la alta. Au fost condamnați la închisoare fără să aibă nici o vină!

AJUTĂ-NE SĂ ÎI SALVĂM! MERITĂ O SOARTĂ MAI BUNĂ!!!