Valeriana officinalis sau, pe scurt, valeriana este o plantă cu flori albe, în buchete mici, cu un miros plăcut ce poate fi recunoscută ușor. Crește natural în Europa, Asia și America și este cunoscută pentru proprietățile sale sedative, foarte populare în tratarea insomniei.
Încă din Antichitate, Hipocrate o utiliza ca supliment alimentar pentru a crește calitatea somnului. Fie că este administrată sub formă de ceai, ulei, extract, tinctură sau capsule, valeriana restabileste funcțiile fizice și fiziologice și redă echilibru și sanatate corpului nostru.
În rădăcina de valeriană se află compuși organici activi ca antioxidanți, acid valeric și acid isovaleric. Aceștia contribuie la buna funcționare a sistemului nervos central. Prin interacțiunea acizilor cu neurotransmițătorii din creier, valeriana acționează ca un sedativ ușor și ameliorează simptomele de anxietate.
Radacina de valeriană precum și uleiurile esențiale obținute prin procesarea plantei sunt folosite intens în industria culinară pentru aroma unică dulceagă.
Ce este valeriana?
Valeriana este o planta des întâlnită pe teritoriul nostru, cu o radacina ce contine mulți compuși bioactivi și este foarte apreciată de specialiști. Dacă urmați instrucțiunile pentru uz intern și extern, beneficiile sunt uimitoare.
Este important sa tineti cont de interactiunea cu alte medicamente sau alcool, deoarece pot aparea reactii adverse. Nu se consuma nelimitat, ci pentru o perioada de timp determinata, de exemplu maxim 1 luna. Indiferent ca este vorba de valeriana infuzata sau uscata si pisata, in radacina se gasesc o serie de vitamine si minerale. Iata o prezentare a compozitiei valerianei:
- vitamine: A, B1, B2, B6, B9, C, E si K;
- minerale: fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu;
- acizi grasi omega-3;
- alcaloizi;
- acizi: izovaleric, salicilic, gama-aminobutiric; cafeic;
- flavonoizi si tanini.
Fiecare componenta enumerata mai sus joaca un rol esential in protejarea organelor interne si in sustinerea sanatatii. De exemplu, alcaloizii au un puternic efect analgezic si antibacterian, fiind un paznic al sistemului gastro intestinal.
Acizii izovalerici sunt responsabili de un somn odihnitor avand proprietati sedative. Totodata, combate simptomele de anxietate si stres. Nu in ultimul rand, acidul salicilic ofera beneficii in cazul ranilor ajutand la o vindecare mai rapida. Impreuna cu acestea, vitaminele completeaza setul de utilaje medicinale ce asigura buna functionare a organismului uman.
Anumite ceaiuri si suplimente combina valeriana cu beneficiile ghimbirului pentru un efect mai puternic. Puteți achiziționa de la producători, prin adăugarea în cos a suplimentelor. Sunt utilizatori care se aboneaza chiar, primind oferte în lei foarte convenabile.
Care sunt beneficiile valerianei?
Proprietățile valerianei sunt recunoscute de medicina naturistă și puse în practică de sute de ani în terapiile alternative. Din punct de vedere științific, planta și-a dovedit eficacitatea în intucederea stării de relaxare și a insomniei:
- Stimulează receptorii din centrii nervoși precum adenozina și serotonina
- Oprește dezvoltarea contracțiilor dureroase cauzate de prostaglandinele
- Inhibă stările anxioase
- Reduce secreția de cortizol, hormonul stresului
- Suprima inflamația
Efectele terapeutice sunt mai puternice pe partea emoțională, deoarece acțiunea principală a valerianei se produce la nivel cerebral. În secțiunea următoare abordăm cele mai des întâlnite afecțiuni în care valeriana joacă un rol cheie în calea către vindecare.
Reduce stresul
Problemele emotionale sunt tot mai des întâlnite din cauza nivelului mare de stres din viața cotidiană. Denumită și ”valium al naturii”, valeriana contribuie la sănătatea sistemului vascular cerebral și ameliorează anxietatea, angoasa și tensiunea psihică. Prin efectele benefice în ansamblu, reduce efecte adverse ale stresului.
Efectul acestei plante este blând dar eficient și apar la scurt timp după administrare. Recomandarea valerianei ca supliment alimentar vine chiar de la persoanele care au trecut deja prin aceste afecțiuni și au declarat la final că se simt mai liniștiți, mai calmi. Radacina de valeriana este comercializată în multe țări dezvoltate ca adjuvant în stările de anxietate.
Combate insomnia
Valeriana este cunoscută pentru proprietățile sale de a combate simptomele de insomnie. Stările de iritare, oboseală excesivă și sindromul obsesiv-compulsiv generat de situațiile tensionate, afectează profund sănătatea creierului, provocând insomnia.
Senzația de somnolenta indusă de substanțele sedative din valeriana, oferă o stare de linște generală. Prin aceasta, valeriana facilitează instalarea somnului și îi oferă o durată adecvată și de calitate.
Fiind produse naturale, precum extracte sau ceaiuri de valeriană, ele sunt bine tolerate de organism. Nu au fost semnalate contraindicații sau reacții adverse dacă se respectă dozele și modul de administrare recomandate. Totodată, nu produce dependență iar dimineața, valeriana nu dă stări de amețeală sau de oboseală.
Reduce migrenele
Migrenele sunt dureri de cap puternice care nu cedează ușor la tratament. Pot apărea în orice moment al zilei sau al nopții, provocând nu doar stări de rău, ci și insomnia pe termen scurt-mediu. Deoarece valeriana contine substanțe naturale cu proprietăți sedative, ceaiul calmează sistemul nervos, îl relaxează și este un adevărat sprijin în aceste situații.
Dacă luați capsule cu valeriană, efectul sedativ va fi același, va induce somnolenta, durerile de cap se vor domoli iar corpul dvs se va putea odihni.
Regleaza tensiunea arteriala
Valeriana, prin acțiunea sa, are efect relaxant asupra mușchilor inimii, asigurând o funcționare normală. Preparatele din valeriana sunt indicate în situații cu emoții intense ce pot cauza agitație și tensiune. Astfel că prin intermedmiul acestei plante, ajutați la reglarea artimiilor cardiace și la reducerea efectelor tensiunii arteriale.
Totodată, valeriana reduce disconfortul la nivelul sistemului cardiovascular și a tractului gastrointestinal. Intervenția favorabilă a valerianei normalizează procesele metabolice din stomac și scade tensiunea arterială ce ar putea conduce la stări neplăcute.
Dacă urmați un tratament cu medicamente, se va evita consumul de doze mai mari de valeriana decât cele din prospect, cu excepția în care medicul va supraveghează și recomandă un dozaj prestabilit.
Reduce simptomele sindromului premenstrual
Femeile trec prin zile mai dificile în preajma menstruației, perioadă însoțită de stări de tensionate, somn și schimbări de dispoziție. Deși simptomele sindromului premenstrual pot varia în funcție de organism, cele mai des întâlnite efecte sunt:
- oboseala
- balonarea
- irascibilitatea
- modificări ale stărilor de spirit
Studiile oficiale realizate de cercetătorii americani sugerează că extractul de radacina de valeriana inhibă mare parte din aceste efecte. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 100 de tinere care au confirmat că planta de valeriana a ajutat în diminuarea multor simptome fiziologice ale SPM.
Cum poate fi administrata valeriana?
Administrarea valerianei depinde de forma recomandată de specialist. Poate fi sub formă de infuzie cu apă, în anumite cantități. Pentru o bună sanatate generală, se poate consuma și ca extract, tinctură sau capsule. Dacă accesați siteuri de farmacii sau producători autorizați, veți putea adăuga în cos diferite forme de valerină, cu costuri exprimate în lei.
Pentru un adult sănătos, consumul de valeriana este limitat la o perioadă între 4 și 8 săptămâni. Produsul achiziționat din cos va fi corespunzător cu perioada de administrare.
În cazul în care suferiți de lipsă de somn, doza recomandată este între 400 și 900 mg de extract de valeriană, administrat cu până la 2 ore înainte de culcare. Dacă luați valeriana pentru anxietate, se recomandă de 3 ori pe zi, câte 120 mg.
Specialiștii nu recomandă utilizarea lui pe termen nedeterminat, nefiind foarte clar ce consecințe ar putea avea asupra sănătății. De aceea, după o cură cu valeriana, este indicată întreruperea administrării.
În ceea ce privește contraindicațiile, ele se aplică celor care sunt alergici la plantele din familia Valerianaceae, implicit la valeriana. Totodată, indivizii care urmează să sufere intervenții chirurgicale, ar trebui să întrerupă cura cu valeriana cu minim 14 zile înainte. Se pare că valeriana poate influența efectul substanței anestezice.
Lasă un răspuns