Crioterapia este o metoda ce ajută la eliminarea negilor și a papilomilor. Această metoda ar fi renumită pentru faptil că nu presupune dureri sau disconfort. Această procedură, datorită faptului că are la bază azot lichid, îngheață și elimină leziunile de pe suprafața pielii. Se nrealizează la temperatura scazuta, prin aplicarea locala a azotului lichid. Nu necesită anestezie.
Crioterapia s-a dovedit a fi eficientă și benefică de-a lungul timpului, oamenii specialiști o recomandă. Nu este necesar o anumită vârstă pentru a putea beneficia de crioterapie, astfel atât adulți cât și copii pot beneficia de aceasta. Disconfortul este minim chiar și fără anestezie.
Alte metode pentru tratarea problemelor dermatologice acasă sunt extractele naturale și uleiurile precum uleiul de arbore de ceai, ce este recunoscut pentru properitățile antiseptice.
Ce este crioterapia cu azot lichid?
Crioterapia cu azot lichid este o metoda ce consta în aplicarea azotului lichid asupra zonelor afectate de cumulări precum negii, papiloame, carcinoame, pentru a-i îndepărta. Această metodă este frecvent utilizată datorită faptului că nu este dureroasă. Disconfortul este minim în timpul tratamentului.
Azotul lichid, aplicat pe piele, are o temperatura de -50 grade celsius. Pacientul nu simte neplăcere, simțind doar o senzație de rece. Azotul se lasă aplicat pe piele preț de 30 de secunde.
S-a dovedit că aceasta metoda de crioterapie este eficienta iar oamenii de știință au continuat să o dezvolte. Numărul de sedinte necesare într-un anumit interval poate diferi in funcție de factori diverși.
Ce poate fi tratat cu crioterapia – beneficii
S-a dovedit de-a lungul timpului că procedura de crioterapie este benefică pentru mai multe aspecte chiar dacă aceasta consta în temperaturi scazute. În timpul tratamentului, se resimte o senzație rece.
Aceasta poate fi folosită astfel:
- Pentru a trata petele lăsate de soare pe suprafața pielii
- Pentru a trata verucile vulgare ce se pot afla pe supfrața pielii la nivelul fetei, mâinilor sau a picioarelor
- De asemenea, s-a dovedit a fi benefică și în tratarea negilor și verucilor din zonele genitale
- Leziuni cărnoase de dimensiuni mici
- Carcinoame
- Papiloame
- Keratoze actinice
-
Karatoze seboreice
Crioterapia poate fi pusă în aplicare sub diverse opțiuni. Astfel, metodele de utilizare a acestui tip de terapie:
- Se poate realiza prin intermediul compreselor reci, disconfortul este minim
- Baia cu apa rece este de asemenea o altă modalitate prin care se poate realiza crioterapia
- Pungile reci
- Pentru punerea crioterapiei în practică se poate folosi și spray de răcire, cu durere minimă
-
O altă metodă frecvent utilizată este masajul cu cuburile de gheată pentru problemele cutanate, metoda bine cunoscuta
Proceduri de crioterapie care pot fi efectuate acasă
Crioterapia este o metoda folosită in tratarea diverselor formațiuni ale pielii sau ale problemelor musculare. Deși se recomandă să consultați un medic cu privire la utilizarea croterapiei, se pare că terapia poate fi realizată și acasă.
-
compresele reci
- produse care nu necesită prescripție medicală
-
masajul cu cuburi de gheață
Masajul cu cuburi de gheata
Masajul cu cuburi de gheață s-a dovedit a fi benefic, în special pentru piele. Oamenii au folosit această metodă și încă o fac, și se pare că de rezultate încântătoare. Rezultatele ar putea aparea la aproximativ o saptamana. Nu ar trebui să existe un grad mare de durere.
Astfel, s-a dovedit că masajul cu cuburi de gheață este benefic tenului:
- Masajul cu cuburi de gheață pentru cearcăne – dacă vă confruntați cu cearcăne, care au un aspect neplăcut, se recomandă să puneți 2 cuburi de gfheață într-un material de bumbac și să masați ușor zona cearcănelor
- Masajul cu cuburi de gheață pentru acnee – aplicarea acestei metode asupra zonei afectate de acnee ar putea contribui la diminuarea acestei probleme, se recomandă însă să faceți asta dimineața. Nu insistați prea mult pentru a nu cauza leziuni
- Masajul cu cuburi de gheață pentru riduri – de obicei, aceasta este folosită de doamnele care se confuntă cu riduri. Când preparați cuburie de gheață, pe lângă apă puteți adauga și suc de rodie, pentru rezultate și mai satisfăcătoare
- Masajul cu cuburi de gheață pentru tenul uscat – în prepaparea cuburilor de gheață, pe lângă apă, puteți adăuga și apa de trandafiri, pentru a oferi cât mai multă hidratare tenului dumneavoastra.
Spray de racire
Deși poate avea numeroase efecte beenfice, este bine să fie utilizat cu precauție. Acesta se recomandă a fi folosit doar in cazul probelemor cutanate și dermatologice mici.
Se pulverizează asupra zonei afectate de veruci de la o distanta locala de 25 de cm pentru maxim 5 secunde. Expunerea indelungata la acțiunea sprayului rece poate cauza leziuni. Rezultatele pot aprea aproximativ de la primele utilizari, fiind diferit în funcție de mai mulți factori.
Baia cu apa rece
Baia cu apa rece este o metoda bine cunoscuta pentru beneficiile sale încă din răstimpuri. Aceasta intră în zona crioterapiei pentru veruci și are aspecte benefice dacă este realizată corespunzător. Iată câteva aspecte pozitive ale acesteia, pe lângă faptul că poate ajuta la diminuarea de seboreice și anume cherataze seboreice.
-
Pot îmbunătăți fertilitatea – bărbații care s-au confruntat cu probleme de fertilitate și au încercat aceste băi cu apă rece s-au arătat a fi mulțumiți de rezultatele obținute în urma acestora
- Pot avea efecte antidepresive – dacă sunteți stresat, aveți episoade de anxietate sau depresie, ați putea dori să încercați baia cu apă rece, despre care s-a spus că ar putea ajuta la depăsirea acestor episoade
- Pot îmbunătăți circulația limfatică a corpului
- Pot normaliza metabolismul – iar prin normalizarea metabolsimului, pot ajuta la pierderea în greutate
- Pot întări imunitatea corpului – astfel, se poate preveni apariția răcelilor și a infecțiilor sezoniere
- Pot îmbunătăți circulația sanguină – apa rece provoacă vasoconstricția, ceea ce influențează sângele să își normlizeze fluxul în vase
-
Pot fi benefice sportivilor, mai ales în caz de leziuni musculare.
Baia cu apă la temperatura joasa pare că ar putea contribui la bunăstarea generală a corpului. Dacă aveți keratoze, keratoze actinice, veruci, crioterapia pare că reprezinta o modalitate. Aceasta se poate efectua în mai multe forme, pacientul având posibilitatea de a alege. Și copii pot beneficia de aceasta, în funcție de zona afectată.
Se pare că crioterapia pentru veruci are o perioada de recuperare scurta dacă este neecsară recuperare, recuperarea fiind usoara, la fel de usoara ca metoda, fiindcă expuenerea la temperaturi reduse se face pentru un timp scurt și nu un timp îndelungat.
Diverse probleme pot fi tratate prin intermediul crioterapiei, iar acest lucru înseamnă că oamenii o vor studia mai departe, pentru a-i descoperi toate proprietătile.
Reacții adverse
Deși s-a demonstrat că această terapie este usor de realizat și nu ar trebuie să afecteze in mod negativ pacientul sau pielea sa, este bine să luăm în considerare și posibilele reacții adverse având în vedere că se realizează la temperaturi joase.
Astfel, ar putea apărea reactii adverse:
- roșeată în zona în care s-a aplicat tratamentul
-
pete de culoare deschisă în cazul în care aveți pielea de culoare închisă
Dacă observați reacții adverse neplăcute în urmă terapiei asupra părții tratate, se recomandă să vă adresați unui specialist care vă poate ajuta în acest sens.
Dacă luați tratamentul pentru alte afectiuni, este bine să vă asigurați că crioterapia este recomandată pentru dumneavoastră și se poate aplica în concomitent cu tratamentul pentru alte afectiuni.
Lasă un răspuns