Ghimbirul este un ingredient cu proprietati și avantaje deosebite pentru sănătatea organismului nostru. Începând cu combaterea infecțiilor și îmbunătățirea metabolismului, ghimbirul este folosit de mii de ani cu succes pentru tratarea a multiple afectiuni ale căilor respiratorii, curățarea sistemului digestiv și chiar pentru efectele terapeutice de eliminare a stresului.
Cunoscut și sub denumirea sa științifică, Zingiber officinale, planta de ghimbir este apreciată ca fiind printre cele mai aromate condimente la nivel mondial. Bucătăria orientală și asiatică, în special China și India, utilizează din plin izul proapăt de lămâie combinat cu un gust iute, natural.
Ghimbirul este consumat încă din Antichitate, când obișnuia să crească în pădurile tropicale pline cu apa ale Asiei de Sud-Est, jucând un rol important în medicina locală. Numele său original, singivera, înseamnă corn de cerb și era un remediu popular pentru ameliorarea afecțiunilor digestive, contra tusei sau calmarea durerilor reumatice.
Printre principiile active ale ghimbirului se numără proprietățile terpene și oleorezine utile în caz de greață, indigestie sau răceală. Din rizomul de ghimbir se pot produce uleiuri volatile, pudră, tincturi, capsule, ceai de ghimbir și extracte ce au beneficii în menținerea sănătății pe termen lung.
Dacă sunteți interesat de alternative naturale pentru a vă îmbunătăți sănătatea, ați putea fi dori, de asemenea, să citți despre Ginseng – proprietăți și beneficii.
Ce beneficii pentru organism aduce ghimbirul?
Despre radacina de ghimbir specialiștii spun că oferă multe avantaje pe termen lung, de aceea este preferat de terapeuții locali. Totuși, dacă aveți întrebări sau nu știți exact cum și cât să consumați, discutați cu nutriționistul dvs. Fiecare organism e unic și reacționează în mod diferit la rețele și suplimentele alimentare.
Dacă doriți a consuma ginger, cu apa, suc fiert sau chiar ghimbirul murat, iată la ce beneficii vă puteți aștepta:
- Ghimbirul are un puternic efect antioxidant
În această planta se găsește o cantitate mare de antioxidanți și este recomandat oricui, la orice vârstă. Medicina naturistă preferă ghimbirul în ceaiuri, atât pentru aroma unică, cât și pentru proprietati de combaterea radicalilor liberi.
Ceaiul de ghimbir este cel mai simplu de utilizat și este la îndemâna oricui. Amestecat cu măceșe, lămâi verzi sau măr, ceaiul de ghimbir este o băutură sănătoasă și savuroasă.
- Ghimbirul are un puternic efect antiinflamator
Studii recente arată cum durerile de membre, de cap, sau boli de oase precum artrita, pot fi ameliorate cu ghimbir. Are un puternic efect antiinflamator și calmează inflamații situate la încheieturile osoase, zone tumefiate sau durerile menstruale.
În aceste cazuri, se recomandă amestecarea ghimbirului cu 2-3 picături de ulei de ricin. Se obține o formulă naturală care ar trebui aplicată direct pe zona dureroasă. Se masează local iar prin activarea compușilor naturali din ghimbir, se reactivează musculatura, se reduc dureri și se stimulează circulația.
Tot datorită efectului de stimulare a țesuturilor, consumul de ghimbir sustine funcția cognitivă și este indicat ca afrodisiac.
- Ghimbirul reglează metabolismul și reduce colesterolul dăunător
Gustul ușor picant și compușii activi ai rădăcinei de ghimbir ajută la arderea depozitelor de colesterol rău. Prin reducerea colesterolului, ajutați corpul la eliberarea vaselor sanguine de grăsime și la evitarea accidentelor vasculare.
Ghimbirul este un element cheie al curelor de slăbire, datorat tocmai eficienței topirii caloriilor. Pentru un gust mai aromat, se amestecă cu cafea sau cu ceaiul verde.
- Beneficii diverse ale ghimbirului
Datorita substanțelor active din rizom, ghimbirul ajută la combaterea afecțiunilor digestive, tratează răceli și infecții ușoare, afectiuni osoase, glicemie ridicată, crampe menstruale, migrene și stres. Ceaiul de ghimbir este un energizant excelent și lasa corpul să reacționeze natural la stimuli. Totodată, ghimbirul este util pe călătoriile marine, deoarece poate trata greata, răul de mare și stările de amețeală.
Cu toate acestea, în caz că suferiți de diabet, este recomandat un consum limitat și întotdeauna coordonat de un nutriționist. Unele studii arată că ghimbirul poate crește producția de insulină și chiar reacționa în asociere cu medicamente pentru diabet.
Ce contine radacina de ghimbir?
Compușii organici ai rădăcinei de ghimbir se stabilizează în țesuturile organismului și ajută la regenerarea lor. Dacă este cosumată frecvent, fie sub formă de condiment, fie ceai, va optimiza valorile de potasiu și magneziu din corp.
Pentru 100 de grame de rădăcină de ghimbir, avem următoarele valori nutriționale:
- Calorii (kcal) – 79 mg
- Zaharuri – 1,7 mg
- Lipide – 0,8 mg
- Carbohidrati – 18 mg
- Colesterol – 0 mg
- Sodiu – 13 mg
- Potasiu – 415 mg
- Calciu – 16 mg
- Magneziu – 43 mg
- Vitamina C – 5 mg;
- Fier – 0,6 mg
- Vitamina B6 – 0,2 mg
Printre numeroasele beneficii ale ghimbirului, se numără și detoxifierea, datorită prezenței în compoziție a substanței zingibain. Aceasta ar avea efecte de curățare a intestinelor prin eliminarea unor reziduuri sau chiar paraziți intestinali și larve.
Consumul de ghimbir se face în combinație cu menta și alte plante aromatice. Ceaiul de ghimbir are o aromă aparte, iar băut cald este benefic asupra disconfortului termic și migrene. Deși s-a cercetat extensiv subiectul plantelor medicinale, e nevoie de studii adiționale pentru a trasa cu exactitate cum sustine sănătatea, efecte, proprietati și avantaje.
Radacina de ginger se găsește pe piață ca planta propriu-zisă, capsula cu ghimbir sau pudra. Extractul de ghimbir este deosebit deoarece în formă solidă poate fi comercializat apos sau extract alcoolic, ambele extrem de benefice pentru organism.
Ceai de ghimbir – cum îl prepari
Dacă doriți să pregătiți ceai de ghimbir, nu vă trebuie decât rizomul, apă și o sursă de foc. În primul rând, rădăcina se curăță și se îndepărtează coaja. Puteți rade 2 lingurițe de rădăcină de ghimbir, le puteți amesteca cu flori de tei, cu mentă sau plante aromatice.
Peste amestec se toarnă 700 de ml de apa fierbinte și se lasă să se liniștească 15 minute. Dacă preferați, puteți îndulci ceaiul de ghimbir cu miere sau zahar.
Dacă doriți să preparați sirop de ghimbir, atunci este indicat să fierbeți rădăcina cu zahar. Apoi se lasa la uscat. Ambele preparate se recomandă în răceli, lipsa de energie sau durerile menstruale deoarece combate stările inflamatorii și de greata.
Ghimbir – contraindicații
Consumul de ghimbir în forma sa naturală nu este periculos și nu prezintă reacții adverse, maii ales dacă respectați dozele recomandate. Există, totuși, câteva excepții. Dacă suferiți de vreo afecțiune cronică sau suteți însărcinată, este indicat să vă consultați constant cu medicul de specialitate întrucât acesta trebuie consumat în anumiți parametri. Restricțiile se aplică și după naștere, pe toată perioada alăptării.
Adesea, specialiștii nu recomandă ceaiul de ghimbir persoanelor care suferă de afecțiuni ale plămânilor și stomacului deoarece gustul picant poate provoca senzații de arsură. Începeți prin a trata această sensibilitate și ulterior, cu consimțământul medicului, puteți consuma ghimbirul în toate formele sale.
Totodată, se recomandă precauție în consum persoanelor diabetice deoarece ghimbirul influențează, prin substanțele active pe care le contine, nivelul glicemiei și cantitatea de insulină din sânge.
Altfel, nu se cunosc efecte secundare grave dar orice aliment consumat în exces poate cauza neplăceri. Dacă nu sunteți cuprins în listă ca pacient suferind de acele afecțiuni descrise mai sus, atunci consumul de ghimbie este perfect sănătos și chiar recomandat. Rădăcina de ghimbir este o resursă naturală de neratat și o poate fi consumat fie ca ceai cu miere, fie pudra, fie comprimate.
Deoarece combate oboseala și stresul și este plin de vitamine și minerale, un ceai de ghimbir este indicat în perioadele încărcate și tensionate. Prin această mirodenie apreciată peste tot în lume, oferiți organismului dvs resurse de energie și sănătate.
Lasă un răspuns