Acizii grasi omega 3 sunt acizi polinesaturați cu legătură dublă. Ei sunt necesari organismului pentru ca acesta să funcționeze regulamentar. Asigurând organismului acești acizi, îl ajutăm să se dezvolte în paramterii normali, Omega-3 fiind un bun aliat și pentru dezvoltarea creierului în ritm normal, consumul de Omega-3 reduce riscurile ce pot aparea o data cu lipsa acestuia sau inaintarea in varsta.
Omega-3 sunt grasimi ce au numeroase beneficii pentru organismul uman. Spre exemplu, Omega-3 poate să reducă tensiunea arteriala, să diminueze nivelul trigliceridelor, să diminueze riscul apariției unor afecțiuni mai complexe.
Se mai știe despre aceste grasimi că ar putea contribui chiar și la bunăstarea ochilor și în cazul persoanelor care se confruntă cu anxietate sau depresie.
De aceea, este recomandat să ne asigurăm că includem în alimentația noastră alimente bogate in omega-3, deoarece acești acizi grași se pot procura și din alimentele atent selecționate. De exemplu, carnea de pește conține un nivel ridicat de acizi grași omega-3.
Dacă ești interesat să descoperi mai multe alimente bogate în acizii grași Omega-3, ți-ai putea dori să ciești asta: Nuci braziliene: Proprietăți și beneficii pentru sănătate.
Ce sunt acizii grași Omega-3?
Există numeroase tipuri de acizi grasi omega 3, însă dintre acestea, se remarcă cele mai importante categorii, și anume:
-
ALA
- EPA
-
DHA
ALA și anume acidul alfa linolenic, este acidul gras Omega-3 care se întâlnește cel mai des în alimentele pe cale le consumăm. Acesta se găsește cel mai frecvente în fructe și legume.
Deși în alimente se găsește sub formă de acid alfa linolenic, odată ajuns în organism, este transformat de către acesta în EPA și DHA. De obicei, acest tip de acid se găsește în nuci sau semințe de chia și în uleiurile vegetale.
Omega 3 EPA este acid eicosapentaenoic și acesta ar contribui la diminuarea inflamațiilor din organism. De aceea, se recomandă să avem în dieta noastră alimente ce conțin EPA, astfel se pot diminua și preveni inflamații nedorite în organismul uman.
De asemenea, acesta este recunoscut și pentru proprietățile sale de a-i ajuta pe cei care se confruntă cu anxietate, despresie sau menopauza. Pentru a avea o dieta bogata în EPA, se recomandă să consumați alimente cu acest tip de acid gras, precum somonul și creveții dar și ulei de la pește.
DHA este acidul docosahexaenoic. Conform specialiștilor, acesta contribuie la dezvoltarea normală a creierului în copilărie și ar contribui la o bunăstare a ochilor și a pielii.
Despre DHA se mai știe că ar avea proprietăți ce ar putea ajuta la prevenirea unor afecțiuni. Pentru a avea în dieta dumneavoastră și DHA acid gras Omega-3, puteți consuma alimente precum fructe de mare.
Cum ajută acizii grași Omega-3 să-mi îmbunătățească sănătatea?
Acizii grași Omega-3, la fel ca și Omega-6, ar avea beneficii pentru sistemul imunitar. Conform specialiștilor, aceste grasimi ar stimula și normaliza activitatea sistemului imunitar. Mai mult, Omega-3 ar avea și efecte benefice pentru ficat, oferindu-i stabilitate și ajutându-l să se mențină într-o bunăstare. Nu in ultimul rand, acizii grasi omega 3 pot avea efecte pozitive și asupra sistemului nervos.
De asemenea, ar avea acest acid gras Omega-3 beneficii și pentru sistemul cardiovascular, ridicând nivelul colesterolului bun și diminuând nivelul de trigliceride din sânge.
Aparatul digestiv poate și el să fie ajutat de acizii grași Omega-3. În cazul afecțiunilor cutanate, s-a dovedit că acizii grasi omega 3, precum omega-6, ar avea proprietăți benefice, protejând pielea de raze UV, oferindu-i un aspect plăcut și oferindu-i o stare de sanatate.
Pentru doamnele care se confruntă cu dureri menstruale, avantajele acizilor grasi omega 3 ar putea fi de folos, deoarece, conform specialiștilor, ar reduce nivelul de intensitate a durerilor menstruale.
Mai mult, se spune că Omega-3 poate reduce disconfortul prin contribuția la ameliorarea simptomelor pe care pacienții ce se confruntă cu afectiuni precum artrita le resimt și poate reduce tensiunea arterială. De asemenea, persoanele ce își asigură dozele necesare de Omega-3, fie din alimentație sau suplimente cu ulei de pește, pot preveni degenerescenta maculara și posibile boli de sanatate.
Deficit și contraindicații
Lipsa acizilor Omega-3 din organism poate cauza mai multe probleme, de aceea este recomandat să introducem în alimentația noastră alimente ce au resurse de Omega-3. Insuficiența acestuia în corp poate cauza boli autoimune, dereglări ale metabolismului sau alte boli serioase.
Cât despre contraindicatii, deși se întâmplă rar, este în regulă să urmărim doza de Omega-3 pe care i-o oferim corpului nostru. Este recomandat ca persoanele ce au în dieta lor anticoagulante să nu consume o doză prea mare de Omega-3. Efectele secundare care apar foarte rar se pot manifesta prin greață, dureri sau amețeli.
Corpul produce Omega-3 însă, la fel ca și în cazul Omega 6, organismul nu poate produce singur aportul necesar de acizi grași. De aceea, specialiștii recomandă să vă asigurați aportul necesar de Omega-3, fie prin alimentație bogată în omega-3, fie prin folosirea unui supliment alimentar. Suplimentele cu omega-3 contribuie la mentinerea sanatatii omului. Există suplimente alimentare pe bază de ulei de pește, ce conține Omega-3 ce se gasesc in farmacii si online.
Care sunt cele mai bogate surse in acizi grasi Omega-3?
Necesarul de Omega-3 poate fi sustras din alimente pe care le consumăm în alimentația noastră zilnică. Ne putem asigura aportul necesar de Omega-3 din diverse alimente. Pentru acid docosahexaenoic DHA, putem consuma fructe de mare și alge. Pentru acidul eicosapentaenoic EPA, ne putem orienta spre peștii de apa rece precum somonul sau uleiul acesuia sau surse origine animala precum vita hrănită cu iarbă.
Pentru DHA ne putem orienta spre produse de origine animala, și anume animale hrănite cu nutret. DHA se mai poate regăsi și în suplimentele alimentare de acizi grasi Omega-3. Desigur, în suplimentele alimentare, pe lângă EPA și DHA, se va regăsi și ALA. Dacă despre EPA și DHA știm de unde să le procurăm, despre ALA știm că putem regăsi în spanac sau boabe de soia. Chiar și Avocado este o bună sursă.
Doza zilnica de Omega-3 pentru adulți
În funcție de câteva criterii, acizii grași omega-3 se recomandă a fi administrați în anumite doze pentru a fi cât mai benefici pentru sanatate, eliminând riscul de a apărea contraindicatii.
Iata asadar dosajul pentru consumul de omega 3:
- Pentru persoanele de sex feminin și masculin cu vârsta de până la 1 an, se recomandă 0,5g de acizi grasi omega 3 zilnic
- Pentru persoanele de sex feminin și masculin cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, se recomandă 0,7 g de acizi grasi omega 3 zilnic
- Pentru persoanele de sex feminin și masculin cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani, se recomandă 0,9g zilnic
- Pentru persoanele de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, se recomandă 1,0g pe zi, în timp ce pentru persoanele de sex masculin se recomandă 1,2g
-
Pentru persoanele de sex feminin cu vârsta peste 14 ani se recomandă 1,1 g iar pentru cele de sex masculin se recomandă 1,6
Lasă un răspuns