Negii obișnuiți sunt umflături mici cutanate si benigne, pe piele care apar cel mai adesea pe degete sau pe mâini dar pot aparea si pe alte zone din corp decat cele mentionate mai sus. Papilomul și verucile sunt aspre la atingere și au, de obicei, un model de puncte negre mici, care sunt vase de sânge mici de sânge coagulat. Papiloamele sunt cauzate de o infectie cu papilomavirusul uman.
Majoritatea sunt nedureroși. Medicii identifică pe acestia după cum arată sau, foarte rar, cu o biopsie. Cei care nu dispar singuri pot fi îndepărtați cu substanțe chimice, înghețând, ars sau tăiat. si sunt cauzate de o infecție cu virusul papilomului uman (HPV). Sunt cunoscute peste 100 de tipuri de HPV.
Acestia pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente la copii și mai puțin la vârstnici. Puteți avea unul sau doi veruci, sau sute dintre ei. Ei sunt contagioși. Deoarece este nevoie de un contact lung și constant pentru ca virusul să se răspândească, se răspândesc mai ușor dintr-o zonă a corpului în alta, mai degrabă decât de la o persoană la alta. În general, o ruptură a pielii, oricât de mică ar fi, este necesară pentru a se răspândi. Cu toate acestea, contactul sexual este adesea suficient pentru a răspândi verucile genitale.
Majoritatea verucilor sunt inofensive, deși pot fi destul de enervante. Excepție fac anumite tipuri de veruci genitale cauzate de tipurile de papilomavirus uman (HPV) care pot provoca cancer la nivelul gurii, gâtului sau organelor genitale.
Care este cel mai bun tratament pentru papiloame
Multi negi, în special cei comuni, dispar de la sine în 1 sau 2 ani. Deoarece negilor nu lasă aproape niciodată o cicatrice dacă se vindecă singuri, nu au nevoie de tratament decât dacă provoacă durere sau suferință psihologică. Cei genitali sunt tratați pentru a preveni răspândirea la un partener sexual, dar multe sunt prevenite cu vaccinul împotriva papilomavirusului uman.
Toate tipurile de papiloamelor pot reveni după ce sunt îndepărtate. Negii plantari sunt cei mai greu de vindecat si dupa aplicarea tratamentului. În general, metodele de tratament cuprind:
Substanțe chimice: Substanțele chimice utilizate în mod obișnuit sunt acid salicilic, acidul tricloracetic, și rășina podofilă. Papiloamele și negi plati sunt de obicei tratate prin metode de tratament cu agenți exfolianți. Poate fi utilizată și crema sau creme din farmacie. Pentru tratamentul verucilor genitale se pot utiliza imiquimod;
Aceste substanțe sunt uneori folosite ca și pentru tratament a altor negi. Unele substanțe chimice pot fi aplicate de dumneavostra ca pe o crema, în timp ce altele necesită un medic. Majoritatea acestor substanțe chimice pot arde pielea normală, deci este important să urmați cu atenție instrucțiunile atunci când le folosiți acasă. Aceste produse necesită în general numeroase aplicații pe parcursul a câteva săptămâni sau chiar luni. Înmuierea verucii în apă fierbinte înainte de aplicarea substanțelor chimice îl ajută să pătrundă.
Congelare(crioterapie): Congelarea sau procedura numita crioterapia este sigură atunci când este efectuată de un profesionist instruit. De obicei, zona nu trebuie să fie anesteziată,dar exista cazuri unde este necesara anestezie locala, deoarece poate fi dureroasa pentru copii. Tratamentul sau acesta procedură necesita prezenta unui medic specialist sau medicul dermatolog. Adesea sunt necesare mai multe tratamente la intervale lunare, mai ales dacă sunt papiloame mari.
Arsură: Aceasta metoda este mai eficienta, dar mai dureroasa și, de obicei, lasă o cicatrice. Laserul și curentul electric sunt, de asemenea, eficiente în indepartare papiloamele . Laserul colorant cu impulsuri, care este, de asemenea, eficient, necesită în general mai multe aplicații, la fel ca degerăturile .
Tipuri de papiloame
Veruci comune: Negii obișnuiți care afectează aproape întreaga populație, sunt creșteri ferme care au de obicei o suprafață aspră. Au formă rotundă sau neregulată; de culoare gri deschis, galben, maro sau taupe și, de obicei, sub 1 cm în diametru. De obicei apar în zone care sunt rănite frecvent, cum ar fi genunchii, fața, degetele și coatele. Negii obișnuiți se pot răspândi pe pielea din jur.
Negii plantari si veruci palmare: Negii plantari apar pe talpa piciorului, unde de obicei au o formă turtită din presiunea mersului și sunt înconjurați de piele groasă. Ambele tipuri de negi sunt de obicei dure și plate, cu o suprafață aspră și margini bine definite. Ele sunt adesea dureroase la atingere, iar papilom plantari pot fi foarte dureroși atunci când merg sau în picioare, datorită presiunii exercitate asupra lor în aceste cazuri. Pot apărea pe vârful piciorului sau pe degetele de la picioare, unde de obicei iau o formă voluminoasă și cărnoasă. Ele sunt adesea de culoare gri sau maro și au un mic centru negru. Spre deosebire de calusuri și porumburi, verucile plantare sângerează adesea din mai multe surse, cum ar fi vârfurile pinilor, atunci când suprafața este răzuită sau tăiată cu un bisturiu.
Negii mozaic: Negii mozaici sunt grupuri de veruci mici plantare sau palmar care se lipesc între ele. La fel ca alte papilom plantare, acestea sunt adesea dureroase la atingere.
Negii periunguale: Negii periunguali sunt formațiuni îngroșate care cresc sub formă de conopidă în jurul unghiilor. Unghia își poate pierde cuticula și alte leziune ale pielii pot apărea în jurul ei. Aceste papilom sunt mai frecvente la persoanele care își mușcă unghiile sau la lucru unde mâinile sunt în permanență ude, cum ar fi mașinile de spălat vase și chelnerii.
Negi filiformi: Sunt formațiuni lungi, înguste și mici, care apar de obicei pe pleoape, față, gât sau buze. De obicei, acestea papiloame nu necesita tratamente.
Verrugas genitales: De asemenea, numite velucile venerici, apar in zonele genitale. Pot fi creșteri plate, netede și catifelate sau creșteri neregulate și voluminoase .
Papiloame – cauze si simptome
Simptomele papiloamelor si negilor se manifesta prin:
- umflături mici, cărnoase și granuloase.
- de culoarea pielii, alb, roz sau cafeniu.
- dur la atingere.
- acoperiți cu puncte negre, care sunt vase de sânge mici coagulate.
Este recomandat sa consultam un medic despre negi obișnuiți dacă creșterile sunt dureroase, se schimbă în aspect sau culoare, sau acestia persista se raspandesc sau se intorc si sa cerem tratamentul necesar, care deobicei cuprinde si o crema.
Cauze
Verucile: obișnuite sunt cauzate de HPV. Virusul este destul de obișnuit și există mai mult de 150 de tipuri de HPV, dar doar câteva provoacă pe mâini. Unele varietăți de HPV sunt transmise prin contact sexual. Cu toate acestea, majoritatea papiloamelor sunt răspândite prin contactul cu pielea sau prin obiecte comune, cum ar fi prosoape sau șervețele. Virusul se răspândește de obicei prin leziuni ale pielii, cum ar fi unghii sau zgârieturi. Dacă vă mușcați unghiile, papiloamelor se pot răspândi și pe vârful degetelor și în jurul unghiilor. Sistemul imunitar al fiecărei persoane răspunde diferit la HPV; prin urmare, nu toți cei care intră în contact cu virusul dezvoltă negi
Factori de risc: Persoanele cu cel mai mare risc de papiloame frecvente sunt copiii și adulții tineri, deoarece corpul lor poate să nu fi dezvoltat imunitate la virus si persoanele cu sistem imunitar slăbit, precum cele cu HIV / SIDA sau cărora li s-au efectuat transplanturi de organe.
Ce sunt papiloamele si cum se transmit
Papiloame este o familie numeroasă de viruși care afectează pielea, cauzând de obicei creșterea neregulată a celulelor sau negi. Găsim diferite tipuri de papilomavirus uman. Unele sunt asociate cu papiloamele, iar altele comune în altă parte pe piele. În acest caz, virusul dezvolta riscul de boli.
Papiloma uman genital se transmite numai prin contactul pielii cu pielea în timpul actului sexual, astfel încât pielea infectată a unei persoane se freacă de pielea altei persoane, transmitând astfel virusul. Aproape toate infecțiile sunt dobândite în timpul contactului sexual.
Virusul se răspândește prin actul sexual. Prin urmare, persoanele care au relații sexuale cu mai multe persoane prezintă un risc mai mare de a avea virusul papilomului uman, precum și alte boli cu transmitere sexuală. Unele tipuri se transmit prin contact non-sexual și sunt cele care cauzează verucile pe piele.
Lasă un răspuns