Sanctuarul ursilor

"LIBEARTY" – cel mai mare proiect de bunăstare a animalelor, din Europa

Ursul brun european este o specie strict protejată de către Convenţia de la Berna. România a ratificat Convenţia de la Berna în 1993, dar abia în 2005 dreptul de proprietate asupra unui urs luat din sălbăticie a devenit ilegal în România. În același an, Asociația „Milioane de prieteni“ a semnat un parteneriat public-privat cu Primăria Zărnești, prin care primit concesiunea pentru terenul necesar construcției sanctuarului „Libearty“, pentru 49 de ani. Acestor eforturi li s-a alăturat WAP (Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor), pentru proiectul “Salvarea urșilor captivi” - cel mai mare proiect de salvare, îngrijire și bunăstare a ursului brun, din Europa.

105 urși au fost salvați, de la înființarea Sanctuarului "Libearty". Cu toții au trăit o viață de coșmar, plină de abuzuri, în cuști minuscule în comparație cu nevoia de spațiu a unui astfel de animal, prizonieri între gratii ruginite și cu ciment sub tălpi, în loc de pământ și iarbă. Până să ajungă la noi, unii nici nu știau cum e să se cațere într-un copac, să se ascundă de soare în zilele caniculare, sau să se bucure de o apă suficient de adâncă pentru o bălăceală.

Foarte mulți erau ținuți în cuști pe terase de restaurante, hoteluri, pensiuni, cabane sau benzinării, ca atracție turistică. Au existat și cazuri de “dragoste nemăsurată” a unora care, în loc să îi lase să trăiască în mediul lor natural, au preferat să îi țină după gratii în fabrici, mănăstiri sau mini-grădini zoologice amenajate în propriile gospodării.

Deasemenea, mulţi urşi au ajuns în Rezervaţia de la Zărnești după ce România a aderat la Uniunea Europeană. Legislația europeană, care a trebuit adoptată și de România, a dus la închiderea mai multor Grădini Zoologice din ţară care nu ofereau condiţii minime pentru un trai decent al animalelor pe care le aveau.

Libearty este cea mai mare rezervație de urși bruni din întreaga lume. Are 69 de hectare de pădure de stejar luată în concesiune pentru 49 de ani de la Primăria Zărnești, care a devenit astfel partener în acest proiect.

Sanctuarul se mândrește și cu salvarea a șase urși aflați în condiții mizere în alte țări. Urșii Maria și Marko au fost aduși din Albania, Misha e venit din Georgia, iar Betsy este o ursoaică salvată din Texas, care a venit la noi prin intervenţia SPCA din Houston (Statele Unite ale Americii). Cei mai noi locatari veniți de peste graniță sunt Masha și Grisha, salvați dintr-o gradină zoologică privată, din Gyumri (Armenia).

Puteți citi poveștile urșilor aflați în Sanctuarul Libearty, în secțiunea „Adoptă un urs.