Ciuperca unghiei de la picior (onicomicoza) este o infectie frecventa care începe ca o pata alba sau galbuie sub vârful unghiilor de la picioare și, pe măsură ce se adâncește, poate provoca decolorarea, îngroșarea și deteriorarea unghiei. Principalele simptome sunt unghiile îngroșate, o schimbare a culorii în alb sau galben, casant și neregulat, o formă anormală și un miros local ușor neplăcut.
Ce este micoza unghiei – onicomicoza
Proliferarea diferitelor tipuri de ciuperci ale unghiilor este o afectiune fungica cunoscută și sub numele de onicomicoza. Este destul de frecvent să apara ciuperca unghiilor de la picior, deși poate apărea și pe unghii, iar acestea sunt de obicei cauzate de paraziți sau microorganisme numite dermatofite.
Deși ar trebui să mergi la medicul dermatolog la primul simptom pentru a-ți examina unghiile și a stabili tratamentul adecvat, poți folosi și câteva remedii naturiste alături de medicamente pentru a reduce disconfortul acestor paraziți neplăcuți. Aflați cum să eliminați micoza unghiei de la mâini și de la picioare fără complicații.
Care sunt principalele cauze si simptome – ciuperca unghiei
Simptomele inițiale se caracterizează prin faptul că unghiile devin gălbui sau albicioase, deformate, casante . Pe măsură ce infectia progresează, desprinderea lamei unghiale de patul unghial și pot exista și alte simptome precum disconfort, durere la nivel de ughie sau poate duce la dezvoltarea a mai multor tipuri de ciuperci ce apar in urma acestei probleme fungice.
În cele mai multe cazuri, onicomicoza este cauzată de ciupercile numite dermatofite, care pot afecta și pielea și parul local. Aceste dermatofite provin de obicei din mediu, de ex. sol, din altă persoană sau dintr-un animal, mai ales din medii calde și umede. De aceea, de multe ori onicomicoza apare în piscine, vestiare și dușuri din facilitățile sportive, deoarece prin solul umed este mai ușor să dobândești o infecție fungica.
Factori de risc
Contactul cu ciuperca în sine nu provoacă de obicei infecție, dar în mod normal trebuie să existe factori declanșatori precum următorii:
- Datorita muncii sau de petrecere a timpului liber, pielea ta este umedă mult timp si astfel creste aparitia de semne ce denota o infectiei la unghie.
- Se folosesc incaltaminte care nu lasă picioarele să respire, mai ales în zilele caniculare, lucru ce duce la aparitia unor infectii precum micoza unghiilor
- Ei merg adesea în medii calde și umede, cum ar fi vestiare, dușuri colective, saune, piscine…
- Te plimbi des desculț în locuri publice astfel intrand in contact cu bacteriile care pot deveni o reala problema al unghiei si al micozei.
De asemenea, crește riscul de a dezvolta onicomicoza si de a transmite ciupercile:
- Infectii anterioare ale unghiilor sau pecingine ale piciorului (picior de atlet).
- Suferiti de boli precum diabetul zaharat, insuficienta venoasă cronica sau problemele ale organismului
- Unele boli fungice la nivelul pielii , cum ar fi atopia sau ihtioza.
- Varsta inaintata poate duce la aparitia micozei de la unghiile de la picioare sau unghiile/unghia de la maini
- Ai o predispoziție genetica.
- Tratamente cu corticosteroizi.
- Trauma de asemenea reprezinta un risc ridicat care duce la aparitia micoza unghiei
Preventie
În cadrul măsurilor colective de prevenire a onicomicozei, se recomandă evitarea stagnării apei în dușurile in comun mai ales celor ce practica sport si transpira, evitarea foilor de lemn de pe podea sau spălarea și dezinfectarea periodică a pardoselii.
În ceea ce privește măsurătorile individuale, este indicat să aveți o bună igienă a picioarelor și să le uscați corespunzător după duș. De asemenea, se recomandă utilizarea pudrei antifungice sau a cremei de terbinafină. Incercati sa aveti sosete din bumbac precum si incaltaminte adecvata care pot duce la prevenirea micoza unghiilor de culoarea galben maronie .
Tratamente naturiste pentru micoza unghiilor
Tratamentul medical implică, în general, utilizarea de medicamente antifungice prescrise. Deși este eficient, unii oameni au efecte secundare neplăcute, variind de la stomac deranjat la alte probleme ale pielii sau alte infectie.
Acesta este motivul pentru care unii oameni preferă remediile casnice pentru a trata ciuperca unghiilor de la picioare. Aici vă explicăm câteva dintre cele mai populare metode acasă pentru tratarea ciupercii unghiilor de la picioare.
Bicarbonatul de sodiu – Bicarbonatul de sodiu absoarbe umezeala care poate provoca ciuperca unghiilor de la picioare. Într-un mic studiu, cercetătorii au analizat efectul bicarbonatului de sodiu asupra ciupercilor comune care provoacă infectii, cum ar fi ciuperca unghiilor de la picioare. Bicarbonatul de sodiu poate fi pus în șosete și pantofi pentru a absorbi umezeala si a duce la vindecare infectiilor precum micoza unghiei.
Creme cu mentol – Unguentele topice mentolate pot ajuta la tratarea ciupercii unghiilor de la picioare. Medicii recomandă adesea acest tip de unguent pentru a ajuta la tratarea tusei și a simptomelor răcelii. Aceleași ingrediente active din unguentele mentolate – mentol, ulei de eucalipt și camfor – au alte proprietăți care pot fi eficiente ca tratament al micoza unghiilor sau a infectiei numite onicomicozei unghiei .
Oţet – Deși nu există dovezi clinice până acum, există dovezi anecdotice care sugerează că oțetul este un instrument eficient pentru tratarea onicomicozei . Cei care vor să încerce oțetul ca tratament îl pot aplica direct pe unghiile afectate prin scufundarea picioarelor într-un vas cu apă caldă amestecată cu oțet. Trebuie folosit un amestec de două părți de apa și una de oțet. Trebuie mentionat ca nu va afecta manichiura.
Pentru a trata onicomicoza, este necesar să se facă o cultură pentru a detecta tipul de ciupercă (dermatofite sau candida) și sensibilitatea acesteia la diferite tipuri de terapie antifungica. Există numeroase tratamente pentru ciuperca unghiilor sau onicomicoza, dar se folosesc în principal două:
- Tratament topic. Ele sunt cele mai comune și acestea includ lacuri sau lacuri de unghii ca si tratament antifungic
- Tratamentul oral. Sunt folosite în cazuri mai grave și, de multe ori, când soluțiile anterioare menționate nu au funcționat.
Daca detectezi infectia la timp, poti consulta medicul si aplica un tratament pentru unghie comercializat in farmacii. In concluzie aceasta infectie apare in urma unui mediu ostil care permite dezvoltarea fungilor si netratata la timp devine periculoasa in special celor cu diabetul zaharat.
Lasă un răspuns