Glicemia este unul dintre semnele cel mai ușor de depistat în caz de afecțiuni provocate de variații ale zahărului din sânge. Un indice glicemic scăzut protejează împotriva obezității, a diabetului și a altor probleme de sănătate asociate prezenței glucozei în sânge.
Pentru persoanele care suferă de diabet zaharat consumul de alimente care scad glicemia rapid este cheia menținerii sănătății organismului pe termen lung. Ca să obțineți nivelul zahărului din sânge optim este important să alegeți o dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume proaspete, broccoli și frunze de ceaiul verde. Acestea au un conținut scăzut de glucide.
Sigur, nu toate alimentele au un indice glicemic scăzut, de aceea, mai jos vom vedea împreună o listă cu cele mai potrivite produse pentru cei care sunt afectați de diabet zaharat tip 2. Nu uitați că medicul specialist acordă o importanță sporită mediului de viață, hranei și controlului nivelului zahărului din sânge și din țesuturi.
Studii arată că o cauză pentru diabet și glicemia ridicată ar putea fi carența unor micronutrienți și minerale din corp. Spre exemplu, magneziul și cromul joacă un rol important în metabolizarea de grăsimi și carbohidrați. Pentru acesta, nivelul de vitamine și minerale din corp trebuie să fie optim.
Ce este glicemia?
Glicemia arată de fapt, câtă glucoză există în sânge. Nivelul glucozei crește sau scade în funcție de alimentele pe care le consumăm zilnic precum fructe, pâine, orez, cartofi sau paste făinoase. Pentru a menține aportul de zaharuri în limite normale, pentru persoanele care deja suferă de diabet sau dacă au o predispoziție, se recomandă alimente care scad glicemia rapid dar și ceaiuri benefice pentru organism.
Când vorbim de cantitatea glucozei din sânge, ne referim la substanțele care fac parte din categoria zaharuri sau zaharide. Acestea sunt fructooza, lactoza, galactoza, zaharozza și glucoza. Desigur, glucoza este esențială pentru o digestie bună și o circulație a sângelui eficientă. Dar nivelul zahărului din sânge țesuturi nu trebuie să depășească valori între 70 și 100 grame/dl.
Dacă aportul de zahăr depășește aceste valori constant, diabetul se poare instala oricând. Nivelul mare al glicemiei se numește hiperglicemie. Odată cu un consum adecvat de alimente sănătoase, nivelul glicemiei va scădea corespunzător.
Alimente pentru scăderea glicemiei
Dacă doriți să ajutați la scăderea glicemiei și să preveniți variații ale nivelului ei în sânge, trebuie să aveți în vedere lista cu alimente care scad glicemia rapid. De la vitamina C și semințe ce reproduc insulină, până la cereale, știința a demonstrat că dieta cu extracte și pulbere de anumite plante și legume reduc semnificativ nivelul glicemiei.
Totodată, urmând sfatul medicului, toate fructele, legumele și alimente bogate în antioxidanti și un conținut mare de vitamina C duc la scăderea glicemiei. La acestea se adaugă ceai de plante, verde, ghimbir și nuc ce nu conțin deloc glucoză. Haideți, așadar, să vedem care sunt top 10 alimente care scad glicemia:
1. Semințe de in
Din categoria alimentelor care scad nivelul glicemiei se numără și vestitele semințe de in. Acestea au un conținut ridicat de fibre și ajută la producția naturală de insulină, scade colesterolul și trigliceridele. Dintre toate semințele, inul este bogat în grăsimi sănătoase și pot fi utilizate în orice rețetă cu lactate sau salate. Se recomandă o cantitate de 30 de grame pe zi.
Asemănătoare cu semințele de in, sunt și cele de chia și schinduf. Chia sunt bogate în calciu dar și o mare cantitate de antioxidanți, fibre și Omega 3. Multe studii științifice arată că semințele de chia au un indice glicemic egal cu 1, fiind ideale pentru a fi consumate în orice mâncare.
2. Fasole și linte
Fasolea și lintea sunt alimente leguminoase bogate în compuși cu valoare nutritivă mare. Sunt cunoscute ca produse ideal pentru reglarea glicemiei, prin cantitatea mică de glucide din compoziția lor. Totodată, acestea au un conținut ridicat de minerale precum magneziu, fibre și proteine, care nu doar că elimină riscul dezvoltării bolilor, dar ajută și la scăderea glicemiei în cazul persoanelor cu diabet sau prediabet.
Consumul de fasole și linte ajută la optimizarea digestiei și poate stabiliza valorile glicemiei, după masă. Astfel că, după mesele principale, fasolea ajuta la creșterea senzația de sațietate, senzație ce crește sensibilitatea insulinei.
3. Somon
Somonul precum și alte tipuri de pește gras, este foarte indicat pentru scăderea glicemiei. Medicii recomandă somon pentru a consuma de două ori pe săptămână deoarece cantitatea mare de Omega 3 stabilizează cantitatea de zahăr din sânge și scade nivelul glicemiei.
În același timp, acest tip de pește ajută la reglarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și reduce rezistența la insulina. Pentru un consum cât mai sănătos, nu uitați că somonul se mănâncă preparat la cuptor, fără ulei sau pe grătar.
4. Nuci
Un medic nutriționist vă va indica să aveți în casă constant multe nuci, mai ales dacă deja suferiți de o formă a diabetului. Acestea sunt de mai multe feluri, nuci, alune, migdale, caju, fistic, care conțin doar grasimi sănătoase și scad glicemia.
Cercetări recente asupra pacienților cu diabet tip 2 au arătat că un consum regulat de arahide și nuci reduce prezența de carbohidrați și reglează nivelul glicemiei.
5. Vișine
Nu toate fructele conțin glucoză. Vișinele nu doar că au un indice glicemic mic dar conțin antocianine. Acestea sunt substanțe ce protejează contra obezității și diabetului. Le puteți consuma cu plăcere, cel puțin o dată pe zi.
În opoziție, medicii recomandă să evitați pe cât posibil fructe ca merele, perele și bananele din cazua aportului mare de zahăr.
6. Scorțișoară
Scorțișoara este considerat unul dintre acele alimente care scad glicemia rapid. Este denumit și alimentul medicament datorită acțiunii imediate asupra valorii glicemiei. Împreună cu ghimbirul, hrișca și castravetele amar, scorțișoara are efecte similare insulinei, reducând glicemia și descompunând carbohidrați, într-un interval de timp mai lung.
7. Afine
Împreună cu vișinele, afinele reprezintă a doua sursă de antocianine, menite să prevină obezitatea, problemele neurologice și starea de prediabet. Un cantitate de 100 grame zilnic de afine reglează nivelul de glucide și mărește sensibilitatea insulinei.
Afinele conțin multă vitamina A și vitamina E, recomandate pentru a echilibra nutițional întregul organism, nu doar pe cel bolnav.
8. Ovăz
Doar 28 de grame de ovăz zilnic vă poate ajuta să mențineți valori optime ale glicemiei. Ovăzul și alte cereale integrale reduce colesterolul din sânge. Preparați ovăz cu lapte sau cu alte legume verzi ca smoothie.
9. Usturoi
Usturoiul este recomandat deoarece ajută la scăderea glicemiei din sânge. Are un puternic efect antimicrobian, antioxidant și nu conține deloc carbohidrați. Consumat regulat, îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
Îl puteți prepara oricum, în mâncare sau crud, usturoiul își păstrează toate propritățile nutritive, inhibă dezvoltarea inflamațiilor și ajută la reducerea celor deja existente.
10. Avocado
Pentru o acțiune benefică asupra producției de insulină în mod natural, medicul de specialitate întotdeauna recomandă avocado. In cazul diabetului zaharat, avocado împiedică eliberarea de zahăr în sânge și conține doar grăsimi monosaturate, foarte bune pentru organism.
Pe scurt, pentru a ajuta organismul să facă față proceselor metabolice și de descompunere a hranei în susbtanțe nutritive, respectați dieta cu alimente cu un indice glicemic scăzut.
Încercați să consumați semințe, legume cu frunze verzi, broccoli, consumați multă apa sau ceaiul verde. Evitați fructe ca mere sau cireșe deoarece acestea au ca efect creșterea nivelul glicemiei. Alimentele ne ajută să ne păstrăm sănătatea, trebuie doar să selectăm din ce oferă natura.
Lasă un răspuns