Antioxidanții sunt acei compuși nutritivi care pot întârzia procesul de îmbătrânire prematura și degradarea celulelor cauzată de acțiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi reprezintă molecule instabile produse de corp ca reacție la poluanții din mediul ce ne înconjoară.
Compușii nutritivi din antioxidanti sunt vitaminele, minerale și enzime. Împreună reduc impactul produs de cei mai mulți radicali liberi, reușind să împiedice efectul stresului oxidativ, poluării dar și îmbătrânirea naturală. Se știe deja din multiple studii că antioxidantii cresc forța sistemului imunitar și contribuie la protejarea organismului de infecții.
Știința a împărțit antioxidantii în 2 mari categorii. Antioxidanti hidrosolubili, adică se dizolvă în apă și se absorb cel mai bine și mai ușor. Aceștia sunt prezenți în fructe si legume, deoarece și ele contin apă, dar și în vitamina C și în polifenoli.
Cea de-a doua categorie o reprezintă antioxidantii solubili în grăsime sau antioxidanti liposolubili. Aceștia se absorb doar în prezența grăsimilor și se pot depozita și utiliza la nevoie. Un exemnplu de antioxidant liposolubil este vitamina E.
Într-un cos de cumpărături este indicat să existe cât mai multe elemente naturale cu antioxidanti, și câteva suplimente recomandate de specialiști.
Ce sunt antioxidantii
Antioxidantii sunt substanțe fundamentale pentru organismul uman, putând preveni anumite boli, oxidarea unor molecule sau a altor componente celulare. Complexul de compuși nutritivi previn procese dăunătoare pentru organism cauzate de radicalii liberi și factori din mediul înconjurător.
Știința a descoperit mai multe ramuri din dieta noastră ce pot acționa ca un antioxidanți. Iată sursele care sunt cele mai populare și mai ușor de găsit:
- Vitaminele și mineralele – Odată ajunse în organism, vitaminele au impact antioxidant. Din acest motiv, o dietă cu multe fructe și legume este esențială pentru a obține o cantitate suficientă de antioxidanti
- Vitamina C (acid ascorbic) – Acesata are impact direct de anihilare a radicalilor liberi dar vitamina C ajută și alte vitamine să se stabilizeze în organism și să restabilească proprietățile lor
- Vitamina E – Este unul dintre antioxidantii puternici ce împiedică radicalii liberi să deterioreze sistemul digestiv
- Beta carotenul – sau colorantul alimentar natural, are proprietăți antioxidante la nivelul celulelor, ajutând la regenerearea pielii
- Minerale precum seleniul – sau flavonoide ajută, prin acțiunea antoxidantă, la prevenirea neplăcerilor cauzate de stresul oxidativ
- Omega 3 si Omega 6 – Acesta este un supliment natural ce stimulează organismul să producă enzime benefice pe termen lung. Nu uitați că surse naturale de Omega 3 și 6 se găsesc în pește și nuci
- Alte surse de antioxidanti – cunoscute sunt licopenul, luteina, mangan sau enzimele specifice. Enzimele provin de fapt din dieta noastră, din minerale precum seleniu, iar asociate cu alte minerale ca fierul sau zincul, acest grup de enzime potențează capacitatea antioxidantă a produselor alimentare sau, în lipsa lor, a diverse suplimente alimentare
Ce rol au antioxidantii in organism
Rolul antioxidanților în menținerea sănătații organismului nostru este demnostrată științific de ani. Nu doar că întârzie procesul oxidativ al celulelor dar , în combinație cu alte substanțe nutritive, stimulează reacțiile metabolice din țesutul muscular și cerebral.
Iată cele mai importante reacții pe care le produc compușii antioxidanti:
- Anihilează radicalii liberi – Cu timpul prezența radicalilor liberi în corp poate produce efecte nedorite precum îmbătrânire prematură sau dezvoltarea unor afecțiuni. Antioxidantii reduc aceste urmări și protejează împotriva lor
- Reduce riscul de boli – Studiile din mediile universitare au asociat stresul oxidativ cu posibila apariție a riscului de dezvoltare a altor probleme mai grave. Un aport mare de antioxidanti în corp diminuează dezvoltarea afecțiunilor cardiace, ale sistemului imunitar
- Intărește sistemul imunitar – Sistemul nervos și cerebral ajutând la menținerea creierului în stare de luciditate chiar și la vârste înaintate
Pe scurt, antioxidantii sunt compuși organici care apară corpul de factori dăunători. Fie că vorbim de radicalii liberi sau de poluare, radiații sau gaze din aer, cu ajutorul antioxidanților, organismul luptă să se apere în mod natural.
Beneficiile antioxidantilor
Pe piață există multe cărți despre puterea antioxidanților, și cum vitamina C și vitamina E se favorizează reciproc în acest proces. Le puteți comanda chiar și online, prin butonul ”adaugă în cos”.
Facem o scurtă recapitulare a celor mai importante beneficii ale antioxidanților, fie ca aliment, fie ca supliment:
- Ajută la protejarea sistemului nervos și la stabilizarea ADN și ARN
- Mențin pielea sănătoasă și tânără mai mult timp
- Stimulează producția de colagen și elastină
- Inhibă acțiunea radicalilor liberi
- Elimină dezvoltarea anumitor boli
- Regenerează celulele organismului
- Îmbunătățesc reacțiile ficatului și energizează musculatura
Reacțiile protectoare declanșate de antioxidantii din alimente își vor continua efectul și pe termen lung, mai ales dacă depozităm antioxidanți lipsolubili. Aceștia se vor elibera treptat, la nevoie, iar corpul dvs poate beneficia de avantaje chiar și peste 1 săptămână.
Alimente cu cel mai puternic efect antioxidant
Cel mai indicat este ca antioxidanții să fie consumați natural, direct din produse alimentare. Dacă nu putem face acest lucru, atunc sunt recomandate suplimentele. Ele pot merge și în paralel, atât timp cât primiți indicații de la un specialist.
În privința alimentelor, cele mai bune surse sunt cele vegetale, precum fructele si legumele. Trebuie să aveți în vedere că prepararea termincă a acestora distruge mare parte din proprietățile antioxindante ale lor. Vă recomandăm să consumați cât mai multe fructe și legume în stare naturală.
Mai jos regăsiți o listă a alimentelor bogate în antioxidanti, alimente ce ar trebui, pe cât posibil, consumate zilnic și care ar trebui să se regăsească în fiecare cos de cumpărături:
- Fructele și legumele precum pepene verde, broccoli, rosiile, citrice, cartofi dulci, varză, morcovi (contin beta carotenul mult apreciat)
- Ciocolata are mai mulți antioxidanti decât vinul rșu și ceaiul verde
- Uleiurile vegetale presate la rece
- Cereale integrale
- Semințe
- Ceai de plante
- Pește
Produsele alimentare de mai sus contin nu doar vitamine, dar și mineralele ca seleniul, luteina cu rol bine stabilit în buna funcționare a sistemelor din organismul uman. Sistemul imunitar va avea de câștigat masiv de pe urma antioxidantilor, așa că nu uitați să consumați apă pentru mineralele din conținut, broccoli și alte legume verzi sau suplimente cu multe substanțe antioxidante.
Ce suplimente cu antioxidanti putem consuma
Dacă dieta nu ne permite consumul de antioxidanti în mod natural din alimente, știința arata că nu este greșit să apelăm la suplimente alimentare. Și acestea sunt bogate în antioxidanti benefice sunt organism. Dar acestea trebuie luate cu recomandarea unui nutriționist.
Un supliment cu proprietăți antioxidante este indicat să se consume în timpul mesei. Dacă se procedează așa, se favorizează absorbția lor mult mai ușor. Spre exemplu, seleniul si vitamina E se completează reciproc în proceul de absorbție. Prin urmare, căutați să administrați comprimate cu suplimente ce conțin ambele substanțe.
Cu ajutorul suplimentelor asigurăm organimului nostru tot ce are nevoie pentru a-și menține sănătatea în parametri optimi. Totuși, pe piață există multe produse, este ndicat să aveți grijă la doze. Doar dacă medicul vă recomandă doze mari, atunci puteți consuma așa. Altfel, doza zilnică recomandată este de 100-200 de unități internaționale.
Deși un caz de supradozaj este rar întâlnit, dacă dieta dvs cuprinde atât diverse alimente ca in foto descrisă mai sus dar și suplimente, acestea contribuie în mod negativ la favorizarea procesului de deteriorare al celulelor umane.
Echilibrul este cheia fieacărui succes în viață. Și în carieră și în sănătate avem nevoie de cumpătare și cât mai multe elemente naturale pentru organism. Dacă regimul dietetic este implicat în mod constructiv în viața dvs, și rezultatele vor fi pe măsură.
Lasă un răspuns