Dieta ceto este o nouă metodă revoluționară pentru pierderea permanentă în greutate și îmbunătățirea generală a proceselor metabolice din organism. Ideea acestui tip de dietă nu este o scădere drastică în greutate cu risc de efect de yo-yo, ci educarea corpului, și în special a papilelor gustative, la un anumit tip de mâncare.
În esență, dieta ketogenică este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cu un conținut ridicat de grăsimi și o cantitate moderată de proteine. Această dietă stimulează organismul să ardă grăsimi, nu carbohidrați.
Când reducem drastic aportul de carbohidrați și îl înlocuim cu grăsimi, punem corpul într-o stare metabolică numită cetoză. Astfel, organismul transformă în mod eficient grăsimile în energie. În acest fel, ele creează cetone în ficat, care alimentează creierul cu energie. În plus, nivelul de insulină, care este unul dintre cei mai importanți hormoni din organism, este normalizat.
Cu o dietă ketogenică, mâncarea este atât de plină, încât poți pierde în greutate fără a număra calorii sau a ține evidența a ceea ce mănânci. Acestea sunt faptele seci. Dar să vedem în practică cum se realizează toate acestea.
Tipuri de dietă ceto – un ghid pentru obiectivele și beneficiile
Există mai multe varietăți ale dietei keto, cele mai populare fiind:
Dieta standard ceto:
- Aceasta este o dietă foarte săracă în carbohidrați, moderată în proteine și bogată în grăsimi. Conține de obicei 75% grăsimi, 20% proteine și doar 5% carbohidrați;
- Dieta ceto ciclică:
- Include perioade cu un conținut mai ridicat de carbohidrați, alternând cu „zile ceto”. Cel mai adesea 5 zile sunt sărace în carbohidrați și 2 zile sunt mai mari în aport (zile de încărcare);
Dieta ceto vizată:
- Vă permite să adăugați carbohidrați în jurul antrenamentelor pentru a nu vă compromite performanța atletică;
- Dieta bogată în proteine cetone:
- Similar cu versiunea standard, dar include mai multe proteine. Raportul este cel mai adesea 60% grăsimi, 35% proteine și 5% carbohidrați și este utilizat în principal de antrenorii de fitness.
FACT: Proteinele standard și bogate au fost studiate mai în profunzime. Ciclice și vizate sunt metode mai moderne utilizate în special de sportivi.
Principiul nutriției ceto
Ideea este să consumați alimente bogate în grăsimi, să mențineți carbohidrații la minimum și să proteinați cu moderare. Scopul este ca organismul să atingă o stare de cetoză – grăsimile sunt extrase din magazinele noastre, procesate în acizi grași liberi și apoi – în corpurile ceto. Acestea sunt ceea ce folosește corpul nostru în locul carbohidraților. Deci pierdem în greutate, glicemia și nivelul insulinei scad. Și asta aduce sănătate și frumusețe.
Alimentele dietetice keto – care sunt alimentele permise
Alimente de bază de consumat, care ar trebui să fie o parte obligatorie a meniului nostru zilnic
- Carne: Carne roșie, fripturi, șuncă, cârnați, slănină, pui și curcan.
- Pește gras: cum ar fi somonul, păstrăvul, tonul și macroul.
- Ouă: Căutați ouă de la găinile de crescătorie (contează foarte mult ce hrană găina).
- Unt și smântână: atunci când este posibil de la animale hrănite liber cu iarbă.
- Brânză: brânză neprelucrată (cheddar, capră, smântână, albastru sau mozzarella).
- Nuci și semințe: migdale, nuci, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de chia etc.
- Grăsimi sănătoase: în principal ulei de măsline presat la rece, ulei de cocos și ulei de avocado.
- Avocado: guacamol întreg sau proaspăt preparat.
- Legume cu conținut scăzut de carbohidrați: majoritatea legumelor verzi, roșii, ceapă, ardei etc.
- Condimente: Puteți folosi sare, piper și diverse ierburi și condimente sănătoase.
FACT: Carnea, ouăle și nucile sunt suficiente pentru a ne satisface corpul cu toate alimentele necesare pentru tonus și energie.
Alimente de evitat
Orice aliment bogat în carbohidrați ar trebui să fie limitat. Iată o listă de alimente care ar trebui reduse sau eliminate în urma unei diete ketogenice:
-
Alimente cu zahăr: băuturi carbogazoase cu zahăr, suc de fructe, shake-uri, tort, înghețată, bomboane etc.
- Boabe sau amidon: produse pe bază de grâu, orez, paste, cereale etc.
- Fructe: toate fructele, cu excepția porțiilor mici de fructe, cum ar fi căpșunile.
- Fasole sau leguminoase: mazăre, fasole, linte, naut etc.
- Rădăcini de legume și tuberculi: cartofi, cartofi dulci, morcovi, păstârnac etc.
- Produse cu conținut scăzut de grăsimi sau dietetice: sunt foarte procesate și deseori bogate în carbohidrați.
- Unele condimente sau sosuri: conțin adesea zahăr și grăsimi nesănătoase.
- Grăsimi nesănătoase: limitați aportul de uleiuri vegetale prelucrate, maioneză etc.
- Alcool: Datorită conținutului său de carbohidrați, multe băuturi alcoolice vă pot arunca din cetoză.
FACT: Alimentele cu zahăr, culturile rădăcinoase și leguminoasele fac corpul leneș, iar procesarea alimentelor este destul de dificilă!
Lasă un răspuns