Vitamina C este un compus organic absolut necesar organismului uman. Prin comparație cu carbohidrații, vitamina C este se adminsitrează în cantități mai mici, dar dese. Aceasta este solubila in apa și e nevoie de un consum zilnic pentru a menține în parametrii optimi sănătatea corpului nostru.
Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este un antioxidant care facilitează mare parte din procesele chimice ale corpului, cu numeroase beneficii la nivel celular. Cu un nivel ridicat de vitamina C susținem sistemul imunitar, ajutăm la scaderea tensiunii și menținem pielea tânără și hidratată. Se cunoaște deja rolul vitaminei C în repingerea radicalilor liberi și în reducerea stresului oxidativ.
Vitamina C a fost izolată la începutul secolului al XX-lea și inclusă de medici în procesul curativ pentru anumite boli. Organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, iar dacă nivelul de absorbție nu e corect, deficienta de vitamina C se poate instala oricând.
Studiile arată că vitamina C reduce nivelul hormonilor de stres. Combinată cu doza potrivită de valeriană, unele studii demonstrează că ar putea potența reducerea stresului și stimula un somn mai bun. În acest articol vom acoperi toate detaliile pe care trebuie să le cunoaștem despre beneficiile vitaminei C, doze zilnice, surse din alimente și suplimente.
Despre acidul L-ascorbic și rolul său în organism
Acidul L-ascorbic a reușit să rezolve o problemă de sănătate foarte veche, cu care se confruntau marinarii. Deoarece pe mare aceștia nu aveau acces la alimente cu vitamina C, dezvoltau scorbut. Adesea sufereau de sângerări ale gingiilor, hemoragii sau întârizieri ale vindecării rănilor.
S-a dovedit medical ca vitamina C este fundamentală pentru protejarea celulelor și pentru regenerarea tuturor țesuturilor corpului. Vitamina ajută la formarea colagenului și joacă un rol important în buna funcționare a sistemului imunitar. Prin susținerea sistemului imunitar, vitamina C reduce riscul unor boli cardiovasculare, menține elasticitatea vaselor de sange și a oaselor.
Studiile arată cum un consum regulat al vitaminei C reduce riscul de boli ce pot avea la bază poluarea, praful și radicalii liberi. Vorbim aici de probleme respiratorii, de efecte de îmbătrânire ale pielii, pete și eczeme. Prin acțiunea sa de antioxidant puternic, sprijină capacitatea organismului de a face față infecțiilor și potențează capacitatea de a vindeca rapid rănile.
Deși mai rar întâlnite, există și cazuri de exces de vitamina C de asemenea. Vitamina C are rolul ei bine stabilit în biochimia organelor interne. Dacă este prea multă, poate avea efecte adverse asociate cu formarea pietrelor la rinichi sau dureri de cap. Doza zilnică maximă pentru un adult este de 2000 mg. Deficitul poate crea dureri musculare și depesie, exesul duce la tulburări endocrine. Secretul este, ca întotdeauna, echilibru în tot ce consumăm.
Beneficiile acidului L-ascorbic
Beneficiile vitaminei C sunt foarte multe și unice, în functie de varsta. Pentru copii este vitală în construirea sănătoasă a oaselor și la crearea unei imunități puternice. La adolescenții de 18 ani 65 mg sunt ideale pentru tonus și energie și se pot obține din alimentația zilnică. La adulți este esențială în inhibarea de radicali liberi.
Iată, în câteva puncte cheie, ce avantaje prezintă vitamina C pentru un organism normal:
- Ajută la vindecarea rănilor, arsurilor și la oprirea sângerării gingiilor
- Potențează eficiența tratamentelor pentru afecțiuni ale tractului urinar
- S-a descoperit că grăbește regenerarea corpului după intervenții chirurgicale
- Scade colesterolul și reduce nivelul de acid uric din sânge, prevenind atacurile de gută
- Îmbunătățește activitatea sistemului imunitar
- Reduce factori de risc în cazul bolilor cardiovasculare
- Vitamina C este un antioxidant care luptă împotriva nitrosaminelor, substanțe care acumulate în exces pot provoca forme de cancer
- Are efect de laxativ
- Fluidizează sângele și crește rezistența vaselor sanguine
- Ajută la vindecarea rapidă a răcelilor comune
- Ajută la absorbtia fierului și la altor minerale
- Este eficientă în prevenire scorbutului
-
Ajută la scăderea tensiunii arteriale si la restabilirea ritmului cardiac
Vitamina C este cunoscută și drept un antidepresiv antural. S-a observat că deficitul de vitamina C poate da o stare de oboseală sau deprimare. În acest caz se recomandă suplimentele cu vitamina C, care în mod cert va schimba dispoziția dvs în bine. Totodată, veți avea un tonus mai bun și veți putea scăpa de eventualele stări de anxietate.
Ce surse de Vitamina C exista?
Sursa principală recomandată de vitamina C este hrana și, în cazuri speciale, suplimente sub formă de comprimate sau efervescentă. Vitamina hidrosolubila C se consumă în mod plăcut cu apă, având o aromă dulceagă.
Alimentele ce contin vitamina C sunt în general legumele și fructele verzi, consumate cât mai proaspăt. Suplimente alimentare se iau la recomandarea specialiștilor care observă o carență în această privință. Se recomandă iarna pentru întărirea imunității, la răceli și la copiii în creștere și vara contra bolilor de piele și de inimă.
Nu uitați să consultați prospectul de fiecare dată când doriți să luați suplimente, să vă asigurați că au componente naturale și că nu depășiți doza zilnica recomandata.
Alimente bogate în acid L-ascorbic
O listă cu cele mai populare alimente bogate in vitamina C include în primul rând:
fructe si legume, mai ales citricele, fructele de padure, varza de bruxelles, roșii, pepene galben, cartofii și ardeii roșii. Totodată, cantități mari de vitamina C ușor de procurat sunt pătrunjelul, cartofii și ananasul.
Baza oricărui organism sănătos este moderația, de aceea o dietă echilibrata trebuie să includă obligatoriu cam 5 porții de fructe și legume din categoriile de mai sus. Astfel, veți asigura doza zilnica de vitamina C.
Este bine de știut că procesul de gătire al alimentelor influențtează cantitatea de vitamină absorbită. Prin fierbere direct în apa clocotită vitamina C se pierde. Specialiștii recomnada ca proces de gătire prepararea la abur.
Așadar, nu uitați că o portocală, un morcov și alte câteva porții mici de legume asigură cantitatea de vitamina C necesară unei funcționări optime.
Vitamina C: Care este doza zilnică recomandată de?
Doza zilnica de acid ascorbic, recomandata public pe siteul Institutului Național de Sănătate, este de 80 mg /85 mg de vitamina C. În cazul copiilor și al femeilor însărcinate se practică alte gramaje. cu multe vitamina C beneficii.
Iată cele mai potrivite valori, pe categorie de vârstă:
- 0-6 luni – 40 mg
- 12 luni – 50 mg
- 1-3 ani – 15 mg de vitamina C
- 4-8 ani – 25 mg
- 8-13 ani – 45 mg
- 14 – 18 ani – 75 mg
-
Peste 18 ani – 85 mg zilnic
Carențele de vitamine sunt deosebit de periculoase la femeile însărcinate și care alăptează deoarece cresc riscul anomaliilor genetice. Cantitatea potrivită pentru acestea poate depăși 90 mg pe zi, iar dacă sarcina se desfășoară iarna se recomandă peste 120 mg.
De asemenea, dacă fumați este bine să suplimentați vitamina C în organism. Se cunoaște faptul că tutunul reduce nivelul vitaminei C cu până la 40 %. Puteți suplimenta fără probleme până la 1000 mg, fără a avea grija excesului.
Așadar, acidul L‑ascorbic sau vitamina C se dizolvă în apă și este un antioxidant esențial ce ajută la dezvoltarea normală a sistemelor endocrine, musculare și osoase. Deoarece ajută corpul să absoarbă fier, vitamina C este importantă în stabilizarea mineralelor în corp.
Nu uitați să consumați cât mai multe legume verzi proaspete, citrice și sucuri naturale. Apelați la suplimnetele cu vitamina C doar dacă vă sunt recomandate de specialiști.
Lasă un răspuns