Ginsengul este o planta cunoscută încă din vechime, fiind foarte apreciată de medicina chineză. Planta cu rădăcini cărnoase se dezvoltă lent și, prin extract de ginseng, putem aplica proprietatile din substanțele active organismului uman.
De sute de ani în China ginsengul este folosit în tratarea de afectiuni imunitare și cognitive, iar în India este utilizat în medicina ayurvedică, în scop terapeutic. Datorita impulsurilor active ale ginsengului pe care le trimite către centrii nervoși, acesta este un bun stimulator al creierului. Totodată, conform vechilor practici de vindecare, ginsengul este considerat și un puternic supliment natural antireumatic.
Ginsengul este de mai multe tipuri și poate fi recoltat în mai multe moduri, la vârste diferite. Ca plantă tânără, ginsengul proaspăt este recoltat la aproximativ 4 ani. Soiul de ginseng alb este special și nu se recoltează înainte de 6 ani, iar ginsengul rosu este recoltat după 6 sau chiar mai mulți ani.
S-a demonstrat medical că planta de ginseng administrată frecvent îmbunătățește calitatea vieții, ajutând la creșterea capacităților fizice și mentale. Este o plantă aromată, ușor de cultivat, de recoltat și poate fi utilizată în moduri extrem de diverse. Indiferent de forma aleasă pentru consum, proprietatile ginsengului rămân aceleași.
Ce contine radacina de panax ginseng? Cum se obtine extractul de ginseng?
Dacă vorbim de soiuri ale ginsengului, există multe tipuri de ginseng, cu proprietati ce diferă de la un tip la altul. Populare sunt ginsengul american sau Panax quinquefolius și ginsengul asiatic, cunoscut și sub denumirea Panax ginseng.
Radacina de ginseng contine doi compusi importanti, sub forma substantelor active: ginsenosides si gintonina. Alte componente sunt glucozati, alcaloizi, polipeptide, minerale, polizaharidele dar si suplimente alimentare ca panaxozide. Impreuna cu ginsenozidele, substantele active contribuie la tonifierea organismului si la imbunatatirea starii lui de sanatate.
Spre exemplu, se pare ca ginsengul din America de Nord are puternice efecte benefice de revigorare. Pe de alta parte, soiurile de ginseng asiatic au capacitatea de creste potenta masculina. Exista mai multe tipuri de ginseng, fiecare cu proprietati si mod de extragere propriu: ginsengul siberian, ginsengul american, ginseng asiatic și alte variații cunoscute în India.
Extract de radacina de ginseng rosu se poate obtine în urma expunerii la aburi la o temperatura mare. Urmează procesul de uscare, în mod natural, la soare. Se recomandă o astfel procedură pentru ca substanțele active să rămână intacte și să aibă o durată de viață prelungită.
Extractul din ginsengul alb trebuie se procesază imediat după ce a fost recoltat din pământ. Deoarece nu trebuie expus căldurii, soiul alb se depozitează imediat pentru a nu i se schimba culoarea. O cură cu ginseng durează în medie aproximtiv 3 luni, prin administrarea a 1-2 grame de ginseng zilnic. Ca orice supliment, aveți în vedere că abuzul de ginseng poate avea și efecte nedorite.
Ce este ginsengul – beneficii ginseng pentru imunitate
Care este consumul de ginseng, beneficii pe care le aduce si cum se utilizeaza aflam din numeroasele materiale informative puse la dispozitia noastra de producatorii de extract de ginseg. Orice tratament este indicat să fie supravegheat de specialiști.
Un studiu recent arata ca ginsengul detine abilitati de a regenera parti din organism. Desi înițial era folosita în scopuri medicinale, astăzi orice locuitor din Asia, America sau Europa China, îl poate utiliza zilnic ca supliment alimentar.
Pe scurt, consumarea ginsengului sub forma de ceai, crud sau extract, are o serie de proprietati curative cunoscute asupra organelor interne, imbunatateste sistemul imunitar, functiile cognitive si erectile. Totodata, participantii la un studiu extensiv cu tratament bazat pe ginseng au obtinut rezultate pozitive in cazul bolilor autoimune, forme usoare de cancer mamar sau depresii.
In aceste domenii, ginsengul rosu, cunoscut si ca ginseng coreean, este recomandat in mod special. Fiind un tip de ginsengului asiatic, are nevoie de 5 ani pana la recoltare. Soiul de ginseng siberian, sau ginseng alb, este foarte adaptabil si se poate dezvolta in mai multe zone ale globului. Ginsengul siberian nu contine ginsenozide, ci eleuterozide, componentul activ care asigura efectele adaptogene ale acestei plante.
Imbunatateste nivelul energiei
Dacă vă simțiți slabitit și lipsiți de energie, un ceai de panax ginseng poate revigora organismul. Doza zilnica recomandata se situeaza intre 100 si 400 de miligrame de extract de ginseng. Consumat cu limite, proprietatile sale energizante sunt faimoase inca din Antichitate.
Pentru efecte imediate ale ginsengului asupra organismului, persoanele pot consuma planta de ginseng crud. Aceste plante pot fi tăiate în felii mici care să cântărească 1-2 grame. și consumate până la maxim 200 de grame zilnic.
Totodată, ginsengul coreean este utilizat pentru tratament în cazul disfuncțiilor sexuale. Dacă este consumat sub formă de pudră, ginsengul Korean stimulează libidoul și ameliorează afecțiunile bărbătești.
Beneficii asupra glicemiei
Un studiu realizat în 2014 a demonstrat că consumul de ginseng pe termen lung ajută la reglarea glicemiei and afectiuni asociate cu diabetul. S-a arătat că o cantitate mare de ginsenozide poate restabili procesele interne de producție a insulinei în mod natural.
Dacă vă luptați cu kilogramele, este bine să știți că consumul de ginseng poate stimula arderile de grăsimi și accelera procesele metabolice. Dacă se consumă apă cu ginseng, lasată la infuzat peste noapte, lichidul suprimează apetitul și inhibă acumularea de calorii și colesterol. Asociat cu o dietă echilibrată și un program de sport, veți reușți cu ajutorul plantei de ginseng să scăpați de kilogramele în plus.
Are actiune antiinflamatorie
Datorita ginsenozidelor ginsengul are beneficii multiple anti-inflamatorii. Se recomandă în tratarea infecțiilor respiratorii, în cazul răcelilor și slăbiciunii. Dacă doriți să ajutați sistemul imunitar și să-i oferiți o creștere, planta ginsengului este ideală pentru ceai and extract concentrat.
Soiul de ginseng american ajută în mod special la fortificarea sistemului imunitar uman, sporind abilitățile sale de a produce celule antimicrobiene. În acest mod, planta reglează imunitatea sistemelor din organism și inhibă dezvoltarea anomaliilor. Persoanele care au consumat ginseng roșu au seziat o îmbunătățire a digestiei și au avut o stare de bine în organismul lor.
Cum a fost descoperit ginsengul? Primele utilizari de ginseng
În Antichitate, ginsengul creștea în cantități mari în nordul Chinei și în Siberia. În prezent a fost transportat și aclimatizat și poate fi cultivat în toată Asia. Oamenii au descoperit din vreme beneficiile oferite de ginsenozidele ginsengului și au reușit să îl prepare în așa fel încât să îi exploateze proprietatile.
De sute de ani, pe teritoriul coreean, the ginsengul este folosit în tratarea unor difuncții bărbătești. Dintre toate miracolele oferite de natură, ginsengul este planta preferată pentru efectele puternice de reîntinerire, de calmare, eliberare de stres și ameliorarea unor probleme ale sistemului nervos central.
Medicii chinezi au recoltat planta și au adiministrat-o în mod regulat pentru efectele benefice terapeutice. Primele menționări ale utilizării ginsengului în scop medicinal datează din secolul al II î.Hr. Este o plantă versatilă și a fost ușor integrată în alimentația oamenilor. În Antichitate se prefera rădăcină crudă de ginseng sau pudra.
În prezent există mai multe variante, inclusiv comprimate, ceaiuri sau extracte concentrate, astfel încât orice persoană se poate bucura de avantajele ei. Dacă preferați, puteți consuma ginseng în salate, în smoothie sau chie în combinație cu fructe. Ginsengul, combinat cu alimente bogate în vitamina C potențează activarea celuleor imune precum celulele T sau celulele NK.
Datorită ingredientelor active, vă puteți bucura de un sistem cerebral sănătos mai mult timp iar calitatea vieții dvs și a familiei va creste indiscutabil.
Lasă un răspuns