Dorința sexuală este formată din toate acele sentimente și impulsuri care ne determină să avem întâlniri intime cu alte persoane și să avem relații sexuale și afective. Aceste impulsuri și dorinta de a relaționa și de a crea intimitate cu o altă persoană ne însoțesc pe tot parcursul vieții, dar pot exista momente în care acest interes devine mai puțin important în prioritățile noastre.
Daca va regasiti in postura in care simtiti ca apetitul sexual este diminuat, si nu stiti de ce sau cum sa tratati aceasta problema este timpul sa actionati citind articolul de mai jos, unde va vom prezenta toate detaliile pe care trebuie sa le cunoasteti.
Ce este libidoul?
Pentru început, trebuie să știi că libidoul este dorința de plăcere sexuală. Ca si comportament, libidoul este răspunsul la atracția sexuala, iar simțirea atracției sexuale este total natural.
Libidoul feminin este o stare care implică hormonii femeilor și diferite reacții chimice care se dezvoltă în sistemul nervos central. Perioada de dinaintea ovulației, în cadrul ciclului menstrual, este adesea asociată cu o receptivitate crescută a femeilor și cu o motivație sexuala crescută. În această etapă a ciclului, estrogenii cresc, iar nivelurile de progesteron sunt scăzute. Aceste probleme ar favoriza libidoul la femei.
Când apetitul sexual scade, bărbații au mai puține gânduri și fantezii sexuale, precum și un interes mai mic pentru sex, iar frecvența activității sexuale este redusă. Chiar și stimularea sexuala prin mijloace vizuale, cuvinte sau atingere este neinteresantă. Bărbații cu libido scazut își păstrează adesea funcția sexuala și uneori fac sex doar pentru a-și satisface partenerul.
Care sunt posibilele cauze ale scăderii libidoului la bărbați și femei?
Dorinta sexuala (libidoul) variaza foarte mult intre indivizi si poate fi redusa temporar de factori precum tulburari de oboseala, anxietatea si nu in ultimul rand stresul. Lipsa de dorinta sexuala scade treptat odată cu vârsta. Persistența libidoului scazut poate deranja partenerul.
Uneori, reducerea libidoului poate fi o problemă cronică rezultată dintr-o experiență sexuală traumatizantă din copilărie sau din faptul că ați învățat să suprimați gândurile sexuale. Mai des, însă, scăderea libidoului se manifestă după mulți ani de dorință sexuală normală. Factorii psihologici, cum ar fi depresia, anxietatea și problemele relaționale, sunt adesea cauza. Boala cronică de rinichi poate de asemenea duce la scăderea apetitului sexual.
Menopauza
Menopauza este asociată cu o scădere a apetitului sexual și studiile arată că până la 40% dintre femeile raportează pierderea libidoului în timpul menopauzei. Menopauza poate face vaginul uscat și iritat, ceea ce poate face viata sexuala mai puțin plăcuta și vă poate reduce dorinta de a face sex.
Testosteron scazut
Testosteronul este un hormon care este strâns legat de viata sexuala atât la bărbați, cât și la femei. Nivelul tău de testosteron scade treptat pe măsură ce îmbătrânești, ceea ce poate explica de ce testosteronul scăzut pare să fie mai frecvent la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, nivelul acestuia poate scădea și ca urmare a unor afecțiuni precum hipogonadismul, prin care testiculele sau ovarele nu mai funcționează corect.
Nivelul de testosteron poate fi afectat si de un stil de alimentatie precoce, creșterea în greutate, leziuni testiculare, infecție și anumite tratamente pentru cancer.
Metode contraceptive hormonale
Metodele hormonale medicale de control al nașterii, cum ar fi pilula combinată, plasturele sau implantul contraceptiv, perturbă echilibrul normal al hormonilor din corpul dumneavoastră. Deoarece hormonii precum estrogenul sunt responsabili pentru reglarea funcției sexuale, femeile pot descoperi că utilizarea hormonală contraceptivă este suficient pentru a reduce dorinta de sex.
Medicamente prescrise
S-a demonstrat că anumite medicamente eliberate pe bază de rețete medicale provoacă o scădere a libidoului. Acestea includ unele dintre medicamentele utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială, inclusiv metildopa, clonidina și spironolactona, inhibitorii selectivi de absorbție a serotoninei (ISRS) utilizați pentru a trata depresia și unele medicamente antipsihotice.
Unele dintre aceste medicamente pot modifica fluxul de sânge către organele genitale, făcând dificilă menținerea erecției și va aparea un interes scazut pentru sex.
Diabet de tip 2
Lipsa libidoului și funcția sexuala redusă sunt efecte secundare frecvente ale diabetului de tip 2. Un studiu iranian care a examinat funcția sexuala la 110 femei diabetice a constatat că 53% dintre participanți aveau dorință sexuala scăzută.
Depresie și anxietate
Depresia, anxietatea, stresul și alte boli mintale sunt strâns legate de lipsa libidoului si poți avea parte de evenimente neplacute cu persoana iubita.
Cel mai bun tratament pentru creșterea libidoului
Anxietatea, dificultățile de relație, problemele de sănătate și vârsta reprezintă un factor ce duce la un libidou scazut in termen foarte scurt. Deși un libido scăzut nu este de obicei o problemă de satisfacere, poate afecta relațiile, viata sexuala precum si stima de sine ale unei persoane.
Pe langa tratamentele date de catre specialist ce cuprind medicamente ca pastile pentru potenta si terapii hormonale, se mai recomanda si sa ne axam mai mult pe acestea deoarece pot fi facute usor fara specialisti si anume sport, relaxare si remedii naturale, renuntarea la alcool, in special vin, pe scurt adoptarea unui stil de viata sanatos. Pentru astfel de sfaturi puteti consulta un medic specializat in probleme numeroase.
Dieta si sport
Lucruri precum exercițiile aerobice regulate și întărirea mușchilor pot crește forța, vă pot îmbunătăți imaginea fizică, potrivit pentru starea de spirit crescuta și pot imbunatati libidou. De asemenea atat barbatii cat si femeile pot merge la sala, ori sa alerge in parc, pe banda si multe alte activitati ce ne provoaca sa eliminam sedentarismul si ne scapa de boli. Totul depinde de noi, de energia pe care dorim sa o avem, de asemenea poți apela si la articole de pe facebook pentru a invata cat mai multe exercitii la nivel de incepatori.
Urmarea unei diete hranitoare poate aduce beneficii dorintei sexuale la o persoana prin stimularea circulatiei bune si a sanatatii inimii si eliminarea alimentelor specifice care pot scadea libidoul si creste energia. Sindromul metabolic și bolile cardiovasculare pot fi cauza afectarii funcționarii vietii sexuale.În plus, PCOS poate afecta nivelul hormonal, care poate, de asemenea, perturba libidoul. O dietă bogată în consumul de legume, săracă în zahăr și bogată în proteine slabe poate ajuta la evitarea tulburărilor care afectează libidoul.
Relaxare
O alta metoda este cea in care gasim modalități eficiente de a face față stresului profesional, zilnic și financiar, astfel îmbunătățind si dorinata sexuala. De asemenea sa incercam pe cat posibil ca atunci cand suntem stresati sau nervosi sa renuntam la fumat. Fumatul de țigări poate avea un impact negativ fizic asupra sistemului cardiovascular al unei persoane. O sănătate bună a inimii este importantă pentru o bună funcție sexuala. Nivelul de energie este de asemenea o problema ce apare destul de des din diferite cauze.
Remedii naturale
Exista puține cercetări despre modul în care remediile pe bază de plante îmbunătățesc apetitul sexual la bărbați și femei, deși unii oameni le consideră benefice.
De asemenea pe piata au inceput sa apara numeroase produse bazate din plante, naturiste mai exact, care nu contraindicatii si care se gasesc sub forma de capsule sau gel pentru potenta și mărirea penisului.
Un studiu de revizuire din 2015 indică faptul că există date limitate, dar în curs de dezvoltare, că următoarele remedii pe bază de plante pot îmbunătăți viata sexuala:
Oamenii ar trebui să fie atenți la consumul medicamentelor pe bază de plante fără aprobarea personalului medical. Inclusiv unele medicamente pe bază de plante pot interacționa cu medicamentele existente afectand astfel afectiunile cu tenta sexuala sau dorinta. Va recomandam sa nu apelati la facebook pentru tratamente deoarece pot aparea o serie de probleme si complicatii, cel mai bine este sa apelati la un medic.
Lasă un răspuns